Wat leren kinderen op de basisschool?

Om een beter beeld te krijgen van wat kinderen op welk moment leren wordt dit hier even op een rijtje gezet. Iedere groep biedt weer andere nieuwe dingen die geleerd worden en het is goed om te weten wanneer een kind wat precies leert. In het volgende overzicht is dat terug te lezen.

Groep 1

In dit gedeelte van de leerweg gaat het vooral om de basis. Dit betekend onder andere dat kinderen leren met andere kinderen om te gaan en te tekenen en bepaalde dingen te herkennen.

Groep 2

Omdat deze groep bijna altijd bij groep 1 zit zijn de meeste dingen die geleerd worden vrijwel hetzelfde. Het verschil is dat iedere leerling alvast wat meer klaargestoomd wordt voor het echte leren, wat in groep 3 gaat beginnen.

Groep 3

Het is in deze groep tijd om te beginnen met het leren van dingen die echt belangrijk zijn voor de toekomst zoals tellen, leren lezen en de taal goed leren te spreken.

Groep 411443221723_a61855232b

Hier gaat het vooral om het herhalen van de stof uit de voorgaande groep. Zo probeert men ervoor te zorgen dat ieder kind klaar is voor de volgende groepen die weer een hoop nieuwe dingen om te leren in petto hebben.

Groep 5

Op dit moment komen er ineens een aantal hele andere vakken zoals topografie, geschiedenis en biologie bij.

Groep 6

Vanaf dit moment wordt de stof uit groep 5 uitgebreid en wordt er dieper op alle vakken ingegaan.

Groep 7

Dit is een van de belangrijkste momenten van een leerling tijdens de tijd op de basisschool. Vanaf dit moment wordt er meestal ook Engels geleerd (dit begint soms eerder) en wordt er een stapje hogerop gedaan met alle andere vakken.

Groep 8

Wanneer een leerling in groep 8 zit gaat het vooral om het volgende jaar op de middelbare school. Er wordt gekeken wat het adviesniveau is en de eerdere stof wordt nog eens herhaald.